Debatre… sí o no?

Quan a classe plantejo reflexions, idees, opinions passa una cosa interessant.

Hi ha alumnes que mai participen. N'hi ha d'altres que són vehements en les seves intervencions. N'hi ha que opinen i escolten, o, fins i tot, pregunten.

Jo sempre els dic que participin i els dono un argument, que per a algú pot semblar incorrecte: si no participes, deixes d'enriquir-te tu i enriquir els altres.

Sempre he pensat que quan tens una cosa a dir, ho has de fer. Potser estàs equivocat, però el que diguis obliga, d'alguna manera, l'altre a parar-hi atenció i plantejar-se què en pensa…

Si no parles, si no opines, estàs dient que o bé no t'atreveixes,  o bé no vols, o bé no tens res a dir.

En els tres casos em sembla una mala decisió.

És cert que el que dius genera controvèrsia, però d'això s'enriqueixen les societats i, a partir d'aquí, es creix.

No em puc imaginar què seríem ara si en els diferents moments de la Història uns pocs "bojos" no haguessin decidit enfrontar-se al que estava establert, i es donava per bo, per tal d'intentar canviar un món que consideraven injust o unes idees o decisions que creien equivocades.

Immanuel Kant parlava en un dels seus brillants escrits que l'ésser humà, abans del desenvolupament de la Il.lustració, estava en la seva minoria d'edat i es conformava, sense intentar canviar res, amb tot allò que es donava per bo. Si alguns éssers humans no haguessin començat a lluitar per canviar la realitat, res seria igual avui en dia. I això val tant pels drets humans, per la democràcia i les fronteres dels estats com per les decisions de les autoritats en la gestió de la realitat catalano-espanyola o en la gestió de la pandèmia que tenim a sobre…

Avui he encès una mica, o molt, el debat  sobre si era o no correcte, o important, reivindicar/protestar que els nens i joves puguin fer esport.

Alguns han cregut que tenia raó quan deia que els esportistes sí que havien de protestar. D'altres deien que la situació era prou greu com perquè no es frivolitzés sobre això. Fins i tot d'altres s'enfadaven perquè creien que no havia de fer sentir culpables els joves per no queixar-se.

Beneït debat…

Interessant que cadascú tingui la seva opinió…

I això passa en tot en aquesta vida. 

Però una cosa tinc molt clara:  llegir, escoltar  preguntar… per després poder opinar i dir la teva és el que enriqueix i dona sentit a un concepte que a vegades oblidem: ens diferenciem de la resta d'éssers vius per la nostra capacitat de raonar….

I quan es raona, i es té alguna cosa a dir, val la pena que la resta coneguin la teva opinió…

Com deia Francesc Torralba en una entrevista, s'ha de llegir i escoltar aquell que pensa com tu, però és més interessant llegir i escoltar aquell que pensa diferent perquè t'ajuda a reafirmar allò que penses o et fa plantejar que  potser en alguna cosa t'equivoques…

Per tant, gràcies a tots aquells que manifesten, amb arguments, que no estan d'acord amb mi: m'ajuden a créixer

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Gràcies, UEM. Fins sempre

Carta oberta a les meves jugadores

Aturada i...compromís