El 12 d'octubre

Dues qüestions per començar:

Hem de celebrar el 12 d'octubre?

Si ho hem de fer, què hauríem de celebrar/conmemorar?

Aquestes dues preguntes em serviran per fer una reflexió sobre una Diada com aquesta.

A la primera pregunta, la resposta seria, clarament, sí.

I per què? 

Doncs molt senzill. El Descobriment d'Amèrica és un fet tan trascendental que va canviar la realitat del món.

I ho va fer de tal manera que no només va donar pas al canvi de l'Edat Mitjana a l'Edat Moderna, sinó que va canviar la concepció de la Terra i ens va fer entrar en la Era dels Descobriments. Colon va iniciar la navegació a mons desconeguts. Va ser, d'alguna manera, l'iniciador de la "globalització".

Colon és un d'aquells "avançats al seu temps" que, de tant en tant, apareixen en la Història i que, de cop, provoquen que tot canviï.

Per tant, sí, crec que el 12 d'Octubre s'ha de celebrar o, si es prefereix, conmemorar.

Ara ve la part complexa.

Toca raonar sobre què no s'hauria de celebrar.

Sota el meu punt de vista mai s'hauria de celebrar, ni de conmemorar, com la "Fiesta de la Hispanidad".

La Conquesta d'Amèrica per part de la Monarquia Hispànica al llarg dels segles XVI i XVII, la Conquesta dels Estats Units o la creació dels Imperis europeus del segle XIX van ser possibles gràcies a l'abús de poder, a l'explotació del dèbil, a l'esclavització (portada a terme de diferents formes) i a la imposició de formes de vida i d'una religió que els conqueridors consideraven la veritable i que els va servir per tenir controlada la població.

És per això que mai hauríem de celebrar aquesta data relacionada amb l'opressió d'éssers humans i amb l'extrema mortalitat que va suposar, no per culpa de Colon sinó per culpa d'aquells que van enviar els conqueridors sense cap tipus de control sobre la seva actuació, amb l'únic objectiu d'un enriquiment fàcil d'aquells que tenien el poder.

Aquests grans Imperis han portat a una desigualtat que avui patim a molts indrets (sobretot, "curiosament", en aquells territoris que van ser conquerits, i que acostumem a anomenar Tercer Món o països subdesenvolupats).

Aquesta desigualtat es transforma, sovint, en unes migracions que no acceptem, perquè ens "molesten", sense voler entendre que el nostre "estimat" món occidental n'és el responsable.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Gràcies, UEM. Fins sempre

Carta oberta a les meves jugadores

Aturada i...compromís