Gestionant un equip

Últimament he reflexionat molt sobre la gestió d'un equip. Tant des del punt de vista relacional, com des del punt de vista de rols o, fins i tot, del què treballar i com.

També he llegit tuits i discusions interessants que m'han fet donar alguna volta més a aquest món tan apassionant.

I, com sempre, em sorgeixen preguntes. 

Podria començar per aquesta.

Com fer-ho? Com gestionar un equip?

La veritat és que no tinc una resposta clara.

Simplement deixaré escrites algunes idees sobre les quals crec que val la pena pensar una miqueta…

Quan et poses davant d'un equip es dona una situació molt interessant i, a la vegada, molt complexa.

Tens 12 jugadors, amb 12 famílies al darrere, que has de dirigir i acompanyar en el camí. 

Cadascun dels jugadors té el seu ego, el seu caràcter i la seva mentalitat particulars. 

I, al mateix temps, cada jugador té al darrere una família que viu els entrenaments, els partits i la progressió del seu fill d'una manera concreta. 

Però, a més, cada família veu el seu fill a casa seva, amb les seves tristeses i alegries, amb les seves inseguretats i/o seguretats. 

El veu, per moments, eufòric i enfonsat. 

I l'ha d'ajudar, l'ha de guiar. 

Com fer-ho? Aquí hi ha la clau. I no és fàcil. Cada família ho farà com bonament pugui o sàpiga. I això repercuteix en l'equip.

L'entrenador rep els jugadors, amb les seves realitats, i els posa (o ajuda que es posin) uns objectius concrets, individuals, de creixement (de progressió, de millora), que els haurien d'ajudar a focalitzar el seu dia a dia.

Però, al mateix temps, tots els equips tenen uns objectius col·lectius…

De vegades, objectius individuals i col·lectius van de la mà. De fet sempre hi haurien d'anar, però, malauradament, sovint no és així.

Al costat de tot això hi ha el caràcter de l'entrenador. N'hi ha de més rigurosos que d'altres; de més incisius que d'altres; de més tolerants que d'altres; de més dialogants que d'altres…

Ara ajuntem-ho, posem-ho a la cocktelera i agitem-ho. 

Segons cop, pot explotar…

Si seguim avançant, ara vindrien les preguntes clau a afegir a tot plegat.

Què prioritzem, els objectius individuals o els de l'equip?

Realment tots el que formen part de l'equip (jugadors i entorn) tenen la mateixa visió del que és un equip?

Veuen els objectius de la mateixa manera?

Compensa el sacrifici de temps, de gasolina, de mals moments?

I potser la més important: Se n'ha parlat prou de tot plegat? S'ha sigut prou clar sobre què representa formar part d'un equip?

Aceptem tots plegats que, a l'estar dins d'un equip, ens toca canviar certs paràmetres que tenim molt establerts i interioritzats?

Quan escolto jugadors, pares, entrenadors o directius, sovint m'adono que tot el que passa sempre és extern.

Costa tant analitzar què he de canviar jo...

I, mentrestant, van passant les setmanes i els mesos.

I al final de la temporada veus, o hauries de veure, si s'han complert aquells objectius que t'havies proposat.

I s'ha de fer l'anàlisi de quins sí i quins no i, sobretot, per què…

I mentre passen aquests mesos (de vegades interminsbles), toca gestionar-ho tot. 

Toca gestionar les victòries i les derrotes; els diferents rols; els moments de forma; els minuts; les lesions; el treball diari; els egos…

I tot des de la mirada amb lupa d'aquells que segueixen entrenaments i partits i que es creuen amb el dret (potser el tenen) d'opinar i de posar-hi cullerada, segurament sense tenir prous elements o prou coneixement del que realment hi ha dins de l'equip.

Gens fàcil…t'ho asseguro.

Però, en el fons, és tan gratificant quan veus que, dia rere dia, es van veient detalls que donen sentit a allò que, amb tanta il·lusió, intentes construir.

En definitiva, al final hi ha un motor que ho fa funcionar tot: la il·lusió i gust per aprendre i la curiositat per veure què fan aquells que van més avançats en el camí.

Comentaris

  1. … perquè te n’adones al final, que formes part del TOT, i que el totem que representa cada jugadora individualment parlant, gestionat i organitzat en armonia per l’equip tècnic, funcionen com tecles de piano on tenen el seu lloc i funció. Hi ha una retribució emocional que motiva a la jugadora i al tècnic, és aquella sensació indescriptible de estar al lloc i en el moment adequat, fent el que estimes, dir la paraula que fa créixer la jugadora (no ha de ser possitiva per a que tingui aquest efecte… una bona critica constructiva porta a l’anàlisi i la millora). Enhorabona per la feina Oriol! I gràcies per decidir aquest camí 🙏🏻

    ResponElimina
  2. Del tot dacord :
    Educacio a casa (lo mes important)
    Entrenadors a la grada amb titulació NBA (a tots les esports)
    Quin grau de competicio vol la jugadora?
    Arribar a jugar en equip competin
    No es pot agradar a tothom (a la vida en general)
    Satisfacció amb el treball fet (molt important)
    Treball+generositat (al joc) = exit
    Felicitats per La teva implicacio y el teu treball.

    ResponElimina
  3. Q important és crear els objectius de l’equip en equip i de cada jugador/a en individual i per l’equip. Així hauria de ser cada temporada. S’haurien de revisar contínuament (no sols a final de temporada) i modificar si ja s’han assolit o si per algun motiu no es poden assolir. Important també explicar-los als pares. Molta feina però important!!!!

    ResponElimina
  4. Gràcies per tant interessant reflexió. No seré tant valent com tú però intentaré donar-te resposta.

    Fa uns 20 anys vaig estar molt involucrat en el món del bàsquet LEB, aquella categoria que exigeix dedicació professional amb una retribució irrisòria (no arriba ni amateur), ja saps en aquella categoria que hi ha abans d'ACB i on només arriben aquells jugadors que "valen", és a dir aquells que en equips de formació van jugar a preferents, campionats d'espanya , etc , molts en convocatòries de seleccions absolutes , ja saps quina categoria vull dir.

    Ara tots aquells, tenen cap els 40-45 anys i la majoria ,si nó tots, tenen dos o tres màrrecs per casa , quan ens trobem ja sigui personalment o per xarxes , parlem d'allò que ens va unir : el bàsquet, i et diria que 8 de cada 10 segueixen lligats , la majoria jugant en equips veterans o per diversió, altres s'han fet sòcis d'algún equip ACB i van molt el camp i controlen el mercat, etc, quan surt el tema de en quin club juguen els fills/es , amic meu aquí canvia la cosa, 8 de cada 10 NO JUGUEN A BÀSQUET, no volen que els seus fills/es passin per allò que van passar ells. Volen evitar.los aquests patiments, parlem de nois que van pasar els talls dels seus equips i que van veure com amics seus teníen crisi d'ansietat per què no jugàven, parlem dels nois que no teníen problemes amb els entrenadors doncs ells jugàven 30 minuts sempre, mentres veient com companys seus de 15 anys es feien farts de plorar doncs jugàven només 5 minuts, parlem de nois que van jugar algun dia amb estrelles avui d'ACB , parlem dels nois que eren uns fitxes en les convocatòries de les seleccions autonòmiques, aquests SÓN PRECISAMENT AQUESTS, els que no volen que el seu fill/a jugui a bàsquet per a evitar-li el patiment que en categories de formació en equips punters poden passar, creuent i jo també ho crec, que no paga la pena per res.

    Tú com entrenador quantes filles d'exjugadors has entrenat? Segur que moltes , però d'exjugadors d'aquest nivell ? Pocs

    En el bàsquet femení no tinc tant coneixement, doncs el segueixo des de que juguen les meves filles , però estic segur que a Lliga Challengue passa el mateix i cap a baix més drama, de fet tinc amigues jugadores internacionals molt reconegudes i saps que ? NO VOLDRIA PAS LA SEVA VIDA PER LES MEVES FILLES.

    Amb això et vull dir company, que el bàsquet ha de ser sempre , en tot moment i en tota circunstància un instrument que ens façi gaudir a tots/es .

    Des d'una altre vessant que també m'ha tocat viure t'explicaré que la primera vegada que vaig anar a fer un cafè amb els pares d'un conegut equip punter de Catalunya , vaig tornar esgarrifat. Sabies que controlen a totes les jugadores de Catalunya d'un determinat any? Jo havia fet informes d'scouting d'equips professionals molt menys complets del que aquests senyors deien de nenes de 16 anys !!!! La pressió sobre l'entrenador és inmensa, i tingues clar que un entrenador és bo o dolent en funció del que jugui la seva filla, res més, no hi ha més paràmetres. Els pregunto per a que estan aquí i tots contesten , per jugar campionats d'espanya? Quèè? he escoltat bé, la resposta ? Però qui jugarà . tú o la nena ? Però amic la il.lusió de jugar un campionat d'espanya és la mateixa que un infant pot tenir de guanyar el TIM ANDORRA, o és que això no ho saps? A no, és veritat , NO HO SAPS , però et creus que sí. PERÒ SI NO EN TENEN PUTA IDEA DE COM VA EL BÀSQUET, això sí la prioritat número u a la vida és el bàsquet de les seves filles, doncs amic meu quan tinguin 20 anys com no haguis treballat altres aspectes , ja m'ho explicaràs, com diu en Robirosa: caminem pel Pedregar, evidement no he tornat a fer cafès amb ells i en miren com si fòs jo el que no en sap res de com funciona això, me la pela , però m'indigna que aquests siguin els pares que influeixn en els clubs /entrenadors.

    T'he respòs ? Compensa els sacrificis dius? MAI




    ResponElimina
    Respostes
    1. Buuuf. D'entrada, gràcies. Sí, gràcies per llegir-me. Gràcies per respondre i gràcies per fer-me pensar. No tinc prou dades per respondre't. Conec molts fills d'exjugadors...que juguen...que han decidit que val la pena jugar.
      Fer esport d'alt nivell és un aprenentatge. És aprendre a conviure i gestionar situacions que no t'agraden i que, potser, et fan patir. De la mateixa manera que, a la vida, lluitar per un bon lloc de treball també et fa tenir i viure. La pregunta seria: necessito aquesta carrera o aquest lloc de treball, o amb un de més modest ja faria?
      La resposta no és òbvia. Cada persona et respondrà de forma diferent. Realment necessitem tot el que tenim...o simplement ho volem?
      Què difícil tot plegat.
      Jo et diria, des de la meva experiència que la gran majoria dels jugadors que han anat a un campionat d'Espanya per competir-lo, l'han gaudit i en guarden un gran record.
      Al final, hem de poder triar allò que volem i hem d'aprendre a ser conscients que hi haurà moments durs com en tots els àmbits de la vida.
      Jo respecto moltíssim aquell jugador que decideix no fitxar al màxim nivell perquè prefereix fer l'esport en un àmbit més lúdic. Jo, per a les meves filles no decideixo. Són i seran elles les que decidiran. Jo simplement les acompanyaré.
      Crec que fallem els adults quan no eduquem i no acompanyem de veritat en allò que el nostre fill, nebot o net vol fet...

      Elimina
  5. Trigaré 24 hores en contestar però ho fare

    ResponElimina
  6. Em disculpareu la pregunta dirigida al Anonim, si tan mals records tenen perque no li van comunicar als seus pares per deixar aquet sport, crec que no posar als seus fills a jugar al sport que tantes experiencies i emocions van viure pot ser per uns altres motius.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per intervenir. Potser al final tot és un problema de temps de conversa en què es posin sobre la taula tots els escenaris amb els seus pros i contres...

      Elimina
  7. Felicitats Oriol, molt bona reflexió. Gràcies per compartir les teves reflexions, que son els neguits de molts. Abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Xavi. És rl que té escoltar, llegir i observar...et fa pensar...
      Després, possiblement, malgrat tot no soc prou capaç de gestionar bé..

      Elimina
  8. Felicitats per les teves reflexions, sense voler has fet que em pares a pensar i reflexionar sobre el tema en questió, es interessant de tant en tant com a pares parar i conversar amb els fills (jugadors) sobre com senten i viuen les coses que fan, potser s han convertit en una rutina de tots però realment ja no ho volen fer o tenen altres preferències.
    Això pot portar a no viure l'esport de la mateixa manera que els altres companys/es i penso que llavors es el moment de prendre la decisió com a jugador/familia de si ha de seguir o no.
    Això comporta un treballa a casa que crec moltes families no fan i d'aquí venen els problemes despres i es molt fàcil donar la culpa al entrenador.
    Oriol segueix treballant igual i amb la mateixa passió i dedicació de sempre que és el que et fa ser únic i diferent.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel feedback. Tot ajuda a créixer. Aturar-se.
      Pensar. Expressar. Llegir. Escoltar. Observar....
      A partir d'aquí ve el caràcter i la mentalitat de cadascú

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Gràcies, UEM. Fins sempre

Carta oberta a les meves jugadores

Aturada i...compromís