Faltes, agressions...tangana

Aquests dos últims dies estem assistint a un debat tristament interessant sobre la "tangana" que es va produir en el partit d'Eurolliga entre el Madrid i el Partizan, i m'agradaria donar-ne la meva opinió de manera argumentada.

Abans de tot, dir que, com entrenador i amant del bàsquet, em va semblar una situació lamentable que no s'hauria de veure mai en una pista, ni a qualsevol terreny de joc.

Dit això, anem a pams.

La gran pregunta seria: Com es va arribar a la "tangana"?

Intentaré dir-hi la meva…començant pel principi.

La defensa és per frenar l'atac de l'altre equip. Quan la defensa no segueix les normes del bàsquet s'assenyala falta. Criteri de l'àrbitre a partir de les normes.

Quan la falta es fa per frenar una acció del joc sense intenció de seguir les normes, la falta  s'assenyala antiesportiva. Perquè va en contra de l'esperit de les normes de l'esport. Criteri de l'àrbitre a partir de les normes.

Quan una falta antiesportiva es fa amb la intenció de fer mal o d'una manera clarament perillosa per a la integritat del jugador, s'assenyala com a desqualificant. També criteri arbitral.

Sobre el paper tot és molt fàcil, però, en un partit  a moltes pulsacions, amb la tensió del resultat, amb l'habilitat del jugador i/o amb angles de visió no prou clars, tot es complica.

I aquí rau la dificultat.

El bàsquet sempre s'ha distingit per ser un esport més "educat" que el futbol. Els gestos i protestes dels jugadors i entrenadors es sancionen amb faltes tècniques per preservar aquest esperit "d' educació". Sempre a criteri de l'àrbitre.

El passat dijous, el criteri arbitral va permetre que el partit s'anés "escalfant".

La tensió era màxima, les accions s'endurien i les protestes es feien més evidents. Hi havia molt en joc, i aquesta tensió no es va frenar.

Crec que va ser un error.

Quan no es frenen aquests tipus de situacions, públic, entrenadors i jugadors van pujant el to de les accions i tot es torna perillós.

I arribem a la clau del partit de dijous: la impotència.

Sota el meu punt de vista, la falta de Sergi Llull no és una falta. És una agressió motivada per la impotència de veure com el seu equip era totalment superat pel rival. Si volia fer una falta per parar el joc (del tot innecessària perquè crec que el partit ja estava perdut), no calia fer el que va fer.

A partir d'aquí es desferma tot.

Surt el pitjor de l'ésser humà i venen les sancions...

Sota el meu punt de vista, s'hauria de sancionar a partir de la causa o causes que generen el conflicte. Desconec si hi ha algun impediment legal per part del jutge de la competició d'entrar en aquest punt. 

Però el sentit comú (al menys, el meu) em diu que la reacció de Punter, en calent, no és desmesurada (no és correcta, però és entendible amb les pulsacions a tope i l'agressió patida). Llull replica aixecant els braços i Punter aixeca el puny. A partir d'aquí hi entren tots els jugadors. Per a mi (i he mirat les accions moltes vegades) els dos causants de la "tangana" (sempre després de l'agressió en joc de Llull) són primer Deck i després Yabusele…

A partir d'aqui tot és un trist circ.

Lamentable.

Vistes les decisions del jutge, no entenc dues coses.

La primera, que la sanció econòmica sigui tan sols de 50.000 euros. Hauria d'haver estat molt més exemplar (i als jugadors)

I la segona, que Llull no tingui sanció, Punter tingui dos partits i Deck, un.

Si es vol una sanció exemplar, que sigui més contundent: 5 partits mínim a tots els implicats i temporada acabada per a tots ells.

Si no es vol ser tan contundent, caldria haver valorat la situació d'una manera molt diferent.

No pot ser que l'agredit (Punter) tingui dos partits de sanció, l'agressor (Llull), cap, i l'iniciador de la tangana (Deck), només un.

Crec que és un acte de "poca justícia esportiva". I molt "poc intel·ligent", perquè permet que Llull i Deck puguin jugar a Belgrado (Deck en cas de victòria del Madrid en el tercer partit) amb el que això pot comportar…

Lo de Yabusele és de sanció d'altre nivell. No tinc paraules. D'entrada, el club hi hauria de prendre mesures si realment vol tenir una imatge que fomenti esportivitat.

Comentaris

  1. Tal com desxrius ès exactament com ho vaig veure jo. Yabusele li haurien de caure tants partits com xq el Madrid es veiés obligat a rescindir-li contracte. Llull per mi és un partit x desqualificant. I cert que el causant final és Deck, arriba a no posar pau sino a rebentar-ho (ja ho intenta un parell de minuts abans amb l’antiesportiva). Aquest li hauria de caure els 5 de yabusele. I per mi Musa i Punter, tots dos deixen anar els punys, i Lesort x l’acció sobre Musa tb haurien de tenir sanció. El que si tinc clar és que amb el càstig que han donat, això no tardarà en reproduir-se!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel feedback.
      Vas mes enllà que jo perquè vas a l'anàlisi de la tangana en sí. A mi això ja m'ha fet mandra...tot i que estic molt d'acotd amb el que comentes..

      Elimina
    2. Et falta afegir Exum que arriba primer i s'estampa perndarrere amb Llull. Nunnally entran foten el dit a Llull. Ho dic mes abaix. El jugadors importantes de Partizan van ser tots el que van anar a donar.. si fot Euroliga una sanció como deu mana Partizan va amb mig equip. Donar una descalificant no es te que comparar amb cops de puny,tackles i demes.

      Elimina
  2. I un cop en fred, hem de recordar la mare de tot. Eurolliga es una empresa privada que viu d’això. Recorda qui es queda l’any que ve i qui te contracte… de veritat crrus que farien algo q perjudiques un dels seus actius mes importants, i de retruc els interessos propis de l’Eurolliga? Som uns Passarells

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'agradaria pensar que t'equivoques pel bé de l'esport...

      Elimina
  3. Hi ha una cosa que no entenc. Dius Deck i Yabusele.. perdona pero Exum es el primer en arribar. Justament tambe es un dels que va a donar i no separar. Si fiques a Musa,Llull,Deck i Yabusele. Que no dic que no. Partizan trindian que sancionar a Lessort,Nunnally,Exum,Punter. Pero segurament es diría que es favor al RM. Pero les agressions están grabades. La mirada está molt sobre el RM pero l' esperit esportiu amb jugadors de Partizan rien, llençant petons a la gradaria i aplaudin despres de la baralla... Ríen i saltant al aeroport. Tambe maten el básquet i ningú es preocupa.. es la imagen que es dona tambe.

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'ho he tornat a mirar i és cert que Exum arriba primer igual que Yabusele, però el que agredeix primer és Deck.
      Una vegada Deck fa la primera agressió, no salvo ningú, però les coses en l'ordre correcte...

      Elimina
    2. I que els jugadors del Partizan riguin quan arriben a Belgrado (no ho he vist...ara ho busco) té un punt de normalitat..
      No defenso al Partizan, tan sols dic que ha sortit millor parat l'agredit que l'agressor i això crec que és bastant obvi

      Elimina
    3. I que els jugadors del Partizan riguin quan arriben a Belgrado (no ho he vist...ara ho busco) té un punt de normalitat..
      No defenso el Partizan, tan sols dic que ha sortit millor parat l'agredit que l'agressor i això crec que és bastant obvi

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Gràcies, UEM. Fins sempre

Carta oberta a les meves jugadores

Aturada i...compromís